vineri, 19 aprilie 2013

Titlul nu conteaza


       Cred ca pe fiecare dintre noi ne incearca sentimentul de mila fata de acei batrani iesiti in strada pentru a cersi o bucata de paine.Ei transmit cu adevarat saracia si neputinta in care ajung unii oameni spre finalul vietii, o viata in care cu siguranta nu a fost mai bine.
Sunt nervos de multe ori pe ei, pentru ca ar fi putut atunci cand erau in putere sa faca ceva mai mult sa-si asigure anii grei ai batranetii, dar ma gandesc ca nu ii cunosc absolut deloc si nu stiu ce au facut sau nu in toata viata lor.
Nu am de ce sa ii judec si nici nu sunt obligat sa le dau ceva cand isi tin capul plecat sau mana intinsa rostind acele cuvinte pline de rugaminte '' Ajutati-ma si pe mine!'', dar totusi nu pot trece pe langa facandu-ma ca nu aud sau nu vad si ma opresc aproape de fiecare data sa le ofer acel minim de a cumpara macar o paine.
Stiu ca multe sunt stirile in care batranii sunt obligati sa cerseasca de catre copii lor sau de alte animale de genul.Si stiu si ca nu de putine ori a fost dovedit ca multi cersatori castiga mai multi bani decat multi oameni care muncesc din greu zi dupa zi, dar aici nu vreau sa vorbesc despre cazurile astea, ci despre acei batrani carora li se citeste in ochi suferinta, acei batrani care dupa ce le-ai dat un leu ii strang in mana tremurand si iti multumesc cu ochii inrositi de lacrimile care stau sa curga siroaie.Un leu care pentru mine nu reprezinta foarte mult, un leu care poate se intoarce inzecit inapoi si nu ma refer aici ca si valoare materiala, ci mai degraba ca o multumire sufleteasca.
De fiecare data cand vorbesc despre subiectul asta mi se instaleaza o stare de tristete pentru ca probabil acei batrani nu mai au nimic pe lumea asta, nici macar speranta ca mai pot  primi un zambet sau o vorba de incurajare.
Chiar daca faptul ca ies in strada sa ceara ajutorul nu este considerat tocmai un gest prea agreat printre oameni, eu ii apreciez pentru ca nu renunta la lupta cu viata si isi calca pe orgoliu acceptand orice fel de ajutor.
Multi dintre noi gandesc  ca vor bea banii, sau ii vor fuma, sau ii vor da acelor animale care ii scot in strada, dat totusi un gest de binefacere nu este doar pentru cel ce are nevoie , ci si pentru noi pentru ca multumirea sufleteasca este o parte importanta a vietii.

Aceasta scriere nu este facuta pentru a incuraja pe cineva sa faca mai mult bine in jurul sau, ci este facuta pentru a fi citita si inteleasa de cei ce judeca fara sa cunoasca povestea acelui cersetor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu